Echte honing heeft talloze voedings- en gezondheidsvoordelen. Honing dankt zijn eigenschappen aan een aantal ingrediënten. Enzymen (die afkomstig zijn van het speeksel van bijen), antibiotische stoffen (lysozyme, inhibine, apidacine) maken echte honing antibacterieel. Daarom is het zowel profylactisch als bij ziekte zo geweldig! Echte honing bevat ook grote hoeveelheden vitamines (A, B1, B2, B6, B12, C, foliumzuur, pantotheenzuur en biotine) en micronutriënten: kalium, chloor, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, molybdeen, mangaan en kobalt.
Al deze stoffen ondersteunen het lichaam dagelijks en ondersteunen effectief de behandeling van vele ziekten. Maar ze zitten alleen in echte en niet in kunstmatige honing. Dus hoe herken je echte honing en word je niet betrapt op verkoopgimmicks?
Om te controleren of de honing waar we mee te maken hebben echt is, let dan allereerst op de samenstelling (volgens wettelijke voorschriften) op de verpakking. Als er suiker, glucose-fructosestroop of andere zoetstoffen in de samenstelling zitten, evenals kunstmatige kleurstoffen of andere ingrediënten die ons niet bekend zijn, kan dergelijke honing weer op de plank worden gezet – het is geen echte, natuurlijke honing. Dit heet kunstmatige honing, of eigenlijk suikersiroop – zal ons niets goeds brengen, behalve een zoete smaak (zoals dat gebeurt met suiker). Het introduceren van dergelijke kunstmatige honing in het dieet is niet het beste idee – vooral niet in het dieet van kinderen.
– Waarom kristalliseert honing?
Op het moment dat honing uit de bijenkorf wordt verzameld, heeft het een vloeibare vorm. Hoe meer glucose er in de honing zit, hoe sneller het zal kristalliseren, bijvoorbeeld koolzaadhoning slechts een paar dagen na de honingoogst en meerbloemige honing na een paar weken. Sommige soorten honing kunnen tot een jaar kristalliseren. Het is waar dat elke natuurlijke honing vroeg of laat zal kristalliseren, maar de duur van de kristallisatie hangt af van het type honing. Dit is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in honing.
– Hoe moet je honing bewaren?
Honing kan het beste worden bewaard op een droge, donkere en koele plaats (tot 18 graden). Het kan een kelder of een kast zijn. Het hoeft niet gekoeld te worden. Als in je huis te warm is, kan je honing natuurlijk in de koelkast bewaren. Lage temperaturen hebben geen invloed op de eigenschappen van honing, alleen hoge temperaturen zijn gevaarlijk.
– Hoe kan ik honing weer vloeibaar maken?
Honing kan weer vloeibaar worden gemaakt door het te verhitten tot een temperatuur van max. 40 graden Celsius (het kan een oven zijn of een kom met water). Als de temperatuur hoger is, verliest het enkele van zijn natuurlijke eigenschappen.
– Wat voor suiker zit in honing?
In de bloemennectar zitten van nature voorkomende suikers. Van de vele koolhydraten die in honing worden aangetroffen, zijn eenvoudige suikers zoals glucose en fructose de meest voorkomende, die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak van honing en zijn nutritionele eigenschappen.
– Is er een honing voor diabetici?
Helaas is er geen speciale honing voor diabetici. Soms horen we de mening dat acaciahoning, in kleine hoeveelheden, gebruikt kan worden door mensen met diabetes. Houd er echter rekening mee dat elke honing een hoge glycemische index heeft en een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
– Kun je honing eten als je zwanger bent?
Je kunt honing consumeren tijdens de zwangerschap. Het versterkt het lichaam, verzacht infecties en is goed voor zwangerschapsklachten zoals misselijkheid of brandend maagzuur.
Het is vermeldenswaard dat honing niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar, omdat allergische reacties kunnen optreden.
– Is het mogelijk om bijenpollen te eten in geval van allergieën?
Mensen die allergisch zijn voor pollen van grassen, bomen, evenals gekweekte en wilde planten, moeten heel voorzichtig beginnen met het opnemen van stuifmeel. Het is waar dat pollen en bijenstof een “natuurlijk vaccin” zijn voor allergieën, maar in eerste instantie moeten ze in zeer kleine hoeveelheden worden ingenomen en controleren op de reactie van het lichaam.
Het is over het algemeen beter om kleinere hoeveelheden en vaker te consumeren dan grotere hoeveelheden tegelijk.
– Waar hangt de kleur van traditionele honing van af?
De kleur van honing hangt af van het type plant waarvan de bijen nectar, honingdauw en stuifmeel verzamelen. De kleur van de honing varieert van wit, via lichtgeel tot bruinbruin. Bijvoorbeeld: koolzaadhoning in vloeibare toestand heeft een strokleur, wanneer deze kristalliseert, verandert de kleur naar wit. Vloeibare boekweithoning heeft een donkere theekleur en is bruin na kristallisatie. Dezelfde soort honing kan elk jaar een andere kleur hebben. Het hangt af van het type honingdauw in een bepaald gebied, het voorkomen van honingdauw en de oogstdatum. Zo kan de ene jaar lindehoning amberkleurig zijn en de andere lichtgeel.
– Welke toevoegingen zitten er in gearomatiseerde honing?
Traditionele honing wordt aangevuld met gedroogde fruit, kruiden of specerijen. Er is geen toevoeging van kunstmatige siropen of kleurstoffen.
– Waarom is honing niet altijd volledig beschikbaar?
Het is gerelateerd aan de hoeveelheid honing die wordt verkregen tijdens het oogsten van honing (tussen mei en augustus). Als er een soort honing opraakt, moeten we wachten op de honingoogst van volgend jaar
– Wat is wat is de houdbaarheid van honing?
Traditionele honing is 3 jaar bruikbaar vanaf de verpakkingsdatum en gearomatiseerde honing 2 jaar. Als de honing op de juiste manier wordt bewaard, kan deze natuurlijk ook na deze datum worden geconsumeerd. Het is een wettelijke term, maar honing is zo’n product dat het ook na heel lange tijd nog lekker en gezond kan zijn.